Στείρωση

Η στείρωση είναι μια από τις πιο συχνά διενεργούμενες ιατρικές πράξεις που πρέπει να γίνεται σε σκύλους και γάτες (αρσενικά & θηλυκά) όχι μόνο για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ( από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες) αλλά προπαντός για την ομαλή εξέλιξη της ζωής του κατοικίδιου (π.χ μείωση πιθανότητας εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών στα θηλυκά ή παθήσεων του προστάτη στα αρσενικά, αποφυγή τραυματισμών από άλλα ζώα λόγω ανταγωνισμού κλπ).
Άλλες πάλι φορές η στείρωση επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους (π.χ νεοπλασίες γεννητικού, μητρορραγία κλπ)

Τι είναι η στείρωση

Η στείρωση στα θηλυκά είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών (ωοθηκυστερεκτομή, ΩΥΕ) ή μόνο των ωοθηκών (ωοθηκεκτομή, ΩΕ). Στα αρσενικά η χειρουργική στείρωση ή ευνουχισμός πραγματοποιείται με αφαίρεση των όρχεων (ορχεκτομή).

Η ΩΥΕ είναι η θεραπεία εκλογής σε παθολογικές καταστάσεις της μήτρας όπως η πυομήτρα (μόλυνση της μήτρας με συγκέντρωση πύου), μητρίτιδα, κυστικές αλλοιώσεις, ρήξη ή συστροφή μήτρας και νεοπλασίες.

Η ΩΥΕ μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και βελτίωση της κλινικής εικόνας των ζώων με πρόπτωση κόλπου, πρόπτωση μήτρας ή σε συστηματικές παθήσεις όπως σε ενδοκρινολογικά (π.χ σακχαρώδης διαβήτης) ή νευρολογικά (επιληψία) προβλήματα.

Στο hospetal ακόμη και στις επεμβάσεις ρουτίνας όπως η στείρωση ακόμα και σε ζώα χωρίς προβλήματα υγείας, γίνεται πάντα προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει αναλυτική λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και έλεγχο ηλεκτρολυτών. Ο προεγχειρητικός έλεγχος συμπληρώνεται με επιπλέον εξετάσεις όπως πχ ακτινογραφίες ή/και υπερηχολογικό έλεγχο κοιλίας ή/και καρδιάς όταν απαιτούνται από συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας του ζώου.

Πριν τη χειρουργική επέμβαση συστήνεται νηστεία για τουλάχιστον 12 ώρες και στέρηση νερού για 2-3 ώρες .

Μετεγχειρητικά είναι πολύ σημαντικό εκ μέρους του ιδιοκτήτη να φροντίζει να παραμένει καθαρή η επίδεση του χειρουργικού τραύματος.

Η χρήση κολλάρου Ελισάβετ κρίνεται απαραίτητη σε όλους τους μετεγχειρητικούς ασθενείς τουλάχιστον όταν μένουν χωρίς επιτήρηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις μετά την χειρουργική επέμβαση το ζώο μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι την ίδια ημέρα ενώ σε άλλες, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί για κάποιες ημέρες.

Η βόλτα του ζώου πρέπει να είναι περιορισμένη μετά την επέμβαση και να μην αφήνεται ελεύθερο χωρίς λουρί για κάποιες ημέρες ώστε το χειρουργικό τραύμα των κοιλιακών μυών να επουλωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η χειρουργική τομή να μην βασίζεται αποκλειστικά στα ράμματα.

Η εξωτερική τομή του δέρματος πρέπει να διατηρείται καθαρή και να ελέγχεται καθημερινά από τον ιδιοκτήτη για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων. Η σύγκλιση του δέρματος επιτυγχάνεται πλήρως σε 10-15 ημέρες μετά την επέμβαση.

Ειδοποιήστε τον κτηνίατρό σας αν το ζώο έχει πειράξει την επίδεση η έχει γλείψει τη χειρουργική τομή, η αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλοίωση.