Παρασιτώσεις

Από τις πιο συχνές ασθένειες των μικρών ζώων και των εξωτικών ειδών είναι ο παρασιτισμός είτε από παράσιτα στο δέρμα και το τρίχωμα/πτέρωμα (εξωπαράσιτα) είτε στα εσωτερικά όργανα (ενδοπαράσιτα).

Παραδείγματα εξωπαρασίτων είναι τα τσιμπούρια (κρότωνες),οι ψύλλοι, οι ψώρες,οι ψείρες κλπ. Κάποια από αυτά παραμένουν και ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους πάνω στο κατοικίδιο, ενώ άλλα επισκέπτονται περιστασιακά το μικρό ζώο (π.χ για να τραφούν) και φτιάχνουν τις φωλιές τους στους γύρω χώρους. Τα συμπτώματα που προκαλεί η παρουσία τους ποικίλλει από κνησμό και φλεγμονή του δέρματος και των αυτιών έως σοβαρή αναιμία και γενικευμένη αλλεργική αντίδραση.Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι κάποια από τα εξωπαράσιτα μπορεί να μεταδώσουν σοβαρές συστηματικές ασθένειες όπως π.χ η ερλιχίωση, η πιροπλάσμωση κλπ., που μπορεί να θέσουν τη ζωή των μικρών μας φίλων σε κίνδυνο .

Στα ενδοπαράσιτα περιλαμβάνονται οι ασκαρίδες, οι ταινίες (κεστώδη), η διροφιλάρια (το «σκουλήκι της καρδιάς»), κλπ.. Όπως και στην περίπτωση των εξωπαρασίτων τα συμπτώματα ποικίλουν από διάρροια και μείωση βάρους έως σοβαρές συστηματικές εκδηλώσεις ανάλογα με το όργανο που θα προσβάλλουν (π.χ αναιμία, καρδιοαναπνευστική δυσχέρεια,shock κλπ).

Ιδιαίτερη μνεία εδώ πρέπει να γίνει στην εχινοκοκκίαση, μια σημαντική ζωοανθρωπονόσο, που οφείλεται σε μια μικρή ταινία, τον Echinococcus multilocularis και αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Η μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης των παρασιτώσεων, το ενδεχόμενο μετάδοσης άλλων γενικευμένων ασθενειών και η σχέση με τη Δημόσια Υγεία επιβάλει την εφαρμογή ετήσιων προγραμμάτων πρόληψης για τα οποία οι υπεύθυνοι κτηνίατροι του hospetal θα σας ενημερώσουν και θα προσαρμόσουν ειδικά στον τρόπο ζωής του δικού σας κατοικιδίου.